Paarden training


Lydia voltooide in 2012 haar master Dierwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen. Ze werkt sindsdien op deze universiteit bij de leerstoelgroep Behavioral Ecology en ondersteunt onderzoeken naar het welzijn van verschillende diersoorten zoals katten, honden, kippen en paarden. In 2020 stond ze aan de wieg van een pilot studie naar opvoedstijlen in de relatie tussen paard en mens. Haar filosofie is dat niemand ooit uitgeleerd is, en dus is ze onlangs aan de cursus Horse Psychology begonnen. Lydia’s missie is om de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn van paarden te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Dit doet zij niet alleen bij de training en huisvesting van haar eigen paarden, maar ook in de clinics en lessen die ze geeft in fijne communicatie tijdens het grondwerk en vanuit het zadel, clickertraining, horse agility en speurwerk met paarden.

Bij interesse in lessen in een fijne communicatie met je paard, horse agility, grondwerk, speurwerk en clicker training kun je contact opnemen met: 

Lydia Nieuwe Weme
lydia@ex-equo.n

Reviews

” Lydia heeft mij tijdens de lessen met mijn paard meegenomen in hoe paarden leren en hoe je dat met verschillende methoden kan trainen.  Bijvoorbeeld door middel van clickertraining heb ik onderdelen van het stilstaan tijdens het poetsen en scheren kunnen trainen. Daarnaast heb ik van Lydia geleerd om de basis gedragingen te herkennen en aan te leren bij mijn paard. Dit was een enorm groot inzicht voor mij. Denkende dat ik er de rem er correct op had getrained kwam ik al gaande weg tegen dat dit toch wel anders bleek te zijn. Door de training zo stap voor stap op te bouwen en langzaam met steeds meer positive reinforcement te trainen heb ik nu een geweldige band opgebouwd met mijn merie. Hierdoor ga ik met een veilig gevoel buiten op pad en weet ik wanneer en hoe ik mijn paard opdrachten kan geven zonder onze fijne communicatie te verstoren.  Want jeetje wat bleek ik gaf 3 opdrachten tegelijkertijd al rijdend. Hierdoor raakte mijn merrie gefrustreerd en weigerde. Door bewust een opdracht per keer te geven en de tijd ervoor te nemen verloopt het rijden nu soepel en weer met plezier. Ik heb geleerd hoe mijn paard leert, wat voor hulpen ik precies moet geven en hoe je die positief kan aanleren bij je paard. Wat geweldig om zo fijn met mijn merrie te kunnen werken.
Sterke punten vanLydia: Oog voor detail, kennis van leermethoden bij het paard, humor, helder en duidelijke verwoordingen en kennis van gedrag en opvoeding van paarden.”

Janine van Rijn

 

” In 2011 ben ik via Lydia Nieuwe Weme voor het eerst in contact gekomen met vrijheidsdressuur. Natuurlijk maakte het showelement van vrijheidsdressuur meteen indruk op me, de kunstjes die je je paard kan leren variërend van ‘simpel’ stil staan tot een ingewikkelde pas en buiging vond ik indrukwekkend. Op zich was ik niet perse geïnteresseerd het leren van deze kunstjes aan mijn paardje Lissie, maar het idee om Lissie te trainen op vrijwillige basis en met het spelelement, dat stond me gelijk aan. En na een sessie met Lydia bleek dat Lissie er minstens zo enthousiast over was, met de oortjes naar voren en volle interesse had ze de ‘klik’ en de eerste oefeningen zo door. Wat ik me pas later realiseerde, is hoe belangrijk de onderliggende techniek van deze methode ook is voor de dagelijkse omgang met je paard. Het is namelijk gewoon een vorm van communicatie. Lydia maakte me bewust van elk signaal dat ik gaf naar Lissie, en ook de signalen die ik terug kreeg. Je leert je paard beter begrijpen. En dan de uitdaging: hoe kun je deze signalen omzetten in het creëren van een begrijpende en fijne omgang met elkaar? Dat begint al met rust en ontspanning op de poetsplaats, het opzij gaan met een kleine aanraking en het niet laten schooien om snoepjes bijvoorbeeld. Juist deze kleine dingen zijn de grote kracht van vrijheidsdressuur. En het leuke is, zodra Lissie doorheeft dat we een vrijheidsdressuur training gaan doen staat ze (bijna letterlijk) te springen. Je leert op een andere manier te communiceren met je paard, je paard beter te begrijpen, en je krijgt er plezier en vertrouwen voor terug. Het enthousiasme en kundigheid van Lydia hebben hierdoor een nieuwe wereld voor me geopend in de omgang met mijn paard. En nu, een aantal jaar verder, scoren Lissie en ik op ingewikkeld kunstjes niveau nog steeds niet heel hoog, maar deze manier van communicatie gebruiken we nu wel dagelijks. “

Iris Boumans