Bullet Proof: Hoe het begon 

April 2016

Steeds vaker krijg ik de vraag van klanten wat mijn eigen paard nu allemaal kan, hoe mijn trainingen eruitzien en waar ik op het moment met hem aan werk.

Ik voel me op zo’n moment altijd een beetje schuldig omdat mensen mij dan verwachtingsvol aan kijken waarbij ik de knielende of in vrijheid piafferende eenhoorns al in hun ogen zie… en ik iets antwoord van parkeren voor het opstapkrukje, hem op zachtere teugelhulpen laten reageren, opstappen, vrij longeren. Waarop mensen uitroepen  ‘oh het is nog een jong paard!’ en ik vervolgens iets ongemakkelijk beken dat hij nu zo’n jaar of 10 is.

Bulletproof is een zwarte dressuur gefokte KWPN ruin (Prestige x Gribaldi). Hij is zo’n 1.64m hoog, in het bezit van zeer mooie gangen, ongelooflijk vriendelijk en alles behalve Bulletproof!!! Hij is enorm sensibel, heeft geen greintje zelfvertrouwen, snel paniekerig, last van overmatig veel spierspanning en keert bij het minste of geringste in zichzelf. Toen Bullet te koop stond leek hij precies 2 standen te hebben: aan/uit. Dit uitte zich in rennen of staken en op alles in de omgeving te reageren of zich ergens diep in zich zelf terug te trekken. Bullet was door zijn vorige eigenaar beleert voor de wagen, maar hij bleek in zijn leven daarvoor al duidelijk besloten te hebben dat rijden niet aan hem besteed was.

En ik, ik werd verliefd! Ik zag een vriendelijke donkere schoonheid, een alles kunner, ik zag hem al als mijn piafferende eenhoorn...  Maar gelukkig heb ik Wouter, mijn nuchtere vriend die mij altijd weer precies met 2 benen op de grond weet te zetten met vragen als: ‘Wat wil je met hem gaan doen? Je kunt er niet op rijden, je bent niet echt van het mennen, hij is vrij sterk en niet betrouwbaar en is dit wel het juiste moment om een paard te kopen?’. Hmm, dit waren zeer goede vragen. Zeker omdat ik naast onze clicker-helden Blacky en Sjors, die elk 1 meter hoog zijn, ook heel graag een echt paard zou willen hebben waar je daadwerkelijk op kunt zitten en waarbij je dan clickertraining, vrijheidsdressuur en rijden kunt combineren! Oké, ik zag in dat Bullet alle potentie had om mijn 3e uit de kluiten gewassen shetlander te worden. Maarrr zoals in elk sprookje: Liefde overwint alles! Dus Bullet kwam en ik stelde gewoon mijn doelen bij J.

Doel 1: Bull leren werken in ontspanning door meer rust en zelf vertrouwen geven
Doel 2: Nieuwsgierigheid en spelelementen in hem los maken
Doel 3: Clicker-training en vrijheidsdressuur leren

Doel 100: kijken of en hoe we hem weer lol kunnen geven in het rijden